Studera

Vet du vad som krävs för att studera till ett yrke eller för att arbeta som hantverkare? Det kan vara ganska olika beroende på vilket område du vill gå in på. Vissa yrken, till exempel att vara hantverkare, kräver endast en kort utbildning. Andra, som att bli läkare eller advokat, kräver många års skolgång. I den här artikeln kommer vi att beskriva de grundläggande steg du måste ta för att studera till vilket yrke som helst!

Det kan vara väldigt svårt som ung att veta vad man vill arbeta med och därför svårt att välja vad eller om man ska gå en utbildning. Genom att gå igenom våra olika steg nedanför kan du komma en bit på vägen i dina funderingar och yrkesval, oavsett om du vill arbeta som hantverkare eller advokat i framtiden.

Lär känna dig själv och arbetsmarknaden

Vi har alla drömmar och ambitioner. Men ibland kan det vara svårt att komma fram till vad vi vill göra med våra liv. Därför är det viktigt att lära känna oss själva och våra intressen bättre. Först då kan vi fatta välgrundade beslut om vilka kurser vi ska välja och vilka karriärvägar vi ska följa.

Ett av de bästa sätten att lära känna oss själva är att göra personlighetstester. Dessa tester kan hjälpa oss att förstå våra styrkor och svagheter och vilken typ av yrken som skulle passa oss bäst. Det finns många olika personlighetstester tillgängliga på nätet, så det är värt att göra lite research för att hitta ett som känns rätt för dig.

Förutom personlighetstester är en annan användbar övning att ägna lite tid åt att utforska arbetsmarknaden. Vilka typer av jobb finns det? Vilken typ av färdigheter kräver de? Hur ser utsikterna till karriärutveckling ut? När du väl har en bättre förståelse för arbetsmarknaden kommer du att vara i ett mycket bättre läge för att fatta beslut om din egen karriärväg.

Så om du undrar hur du kan ta reda på mer om dig själv kan du överväga att göra ett personlighetstest eller utforska arbetsmarknaden. Med lite ansträngning kommer du att vara på god väg att upptäcka din drömkarriär.

Saknar du gymnasiekompetens?

I dagens ekonomi blir en gymnasieutbildning allt viktigare. Även om det fortfarande finns vissa jobb som inte kräver någon examen, söker de allra flesta arbetsgivare nu kandidater som åtminstone har gått ut gymnasiet. Studier har dessutom visat att personer med gymnasieutbildning tenderar att tjäna mer pengar och har större chans att vara anställda än de som inte har en sådan utbildning.

För vuxna som inte fullföljt gymnasiet finns det fortfarande alternativ. Komvux och folkhögskolor erbjuder program som kan hjälpa dig att få den utbildning du behöver för att lyckas på arbetsmarknaden. Även om det kan ta lite tid och ansträngning att skaffa sig en gymnasieexamen är det väl värt det i längden. Att investera i din utbildning kommer att betala sig i form av bättre jobbmöjligheter och högre inkomster.

Passar yrkesutbildning dig?

Det kan vara svårt att välja ett yrke, särskilt om du inte vet var du ska börja. Ett av de bästa sätten att begränsa dina alternativ är att ta reda på vilka utbildningskrav som gäller för de yrken som intresserar dig. I Sverige finns det några olika sätt att göra detta. På webbplatsen Hitta yrken finns länkar till yrkeshögskolor och andra utbildningsvägar. Du kan också kontakta en arbetsplats som du kanske vill arbeta på i framtiden och fråga om deras utbildningskrav. Det finns också flera webbplatser där du kan hitta utbildningar, både i Sverige och utomlands. Kom ihåg att det ofta finns flera utbildningsvägar till ett yrke idag, så känn inte att du måste välja en på en gång. Arbetsmarknadsutbildningar kan också göra dig mer attraktiv på den aktuella arbetsmarknaden. Utbildningen är ofta skräddarsydd tillsammans med en specifik arbetsgivare. Gäller för dem som är inskrivna. I slutändan är det bästa sättet att välja yrke att ta reda på vad som intresserar dig och vad du är bra på. När du har en allmän uppfattning kan du börja undersöka utbildningskraven och bestämma dig för om det är något du är villig att satsa på.

Vet du inte vad eller om du vill studera?

Det kan vara svårt att veta vad man vill studera, särskilt när man precis har börjat sin utbildning. Det är dock viktigt att komma ihåg att du inte behöver ha allting klart för dig på en gång. En bred utbildning kommer att bli alltmer värdefull på arbetsmarknaden, och du kan komma att byta karriärväg flera gånger under ditt arbetsliv. Om du är osäker på var du ska börja kan du överväga en fristående kurs vid en högskola eller ett universitet. På så sätt får du en chans att bygga upp dina färdigheter gradvis och få en försmak av universitets- eller högskolelivet. Det är också ett tillfälle att fundera mer på vad du vill göra med din framtid. Oavsett vilken väg du väljer ska du komma ihåg att det inte finns någon anledning att rusa in i något. Ta god tid på dig och utforska alla dina alternativ innan du fattar några beslut.

Studera efter gymnasiet?

Efter gymnasiet finns det en mängd olika studier som du kan välja. Universitet och högskolor erbjuder teoretiskt inriktade studier som ger dig möjlighet att gå på djupet i olika ämnen. Om du vill utbilda dig för ett yrke är yrkeshögskolan ett utmärkt alternativ. Utbildningen är anpassad till arbetsmarknadens behov, vilket ger dig bättre chanser att hitta ett jobb efter avslutad utbildning. Folkhögskola är ett annat alternativ, där kurserna är skräddarsydda efter deltagarens förmåga. Lärandet sker ofta i grupp och genom att dela erfarenheter med andra. Studiemiljön är lite lugnare och det är vanligt med kosthållning. Folkhögskolorna styrs inte centralt, utan varje folkhögskola bestämmer själv över sina kurser. Oavsett vilken väg du bestämmer dig för att gå efter gymnasiet finns det gott om alternativ som står till buds.

Tag hjälp av en studievägledare

En studievägledare kan hjälpa dig, oavsett om du har svårt att bestämma dig för vad du ska göra efter gymnasiet eller om du bara vill ha någon att prata med om dina utbildningsmål. Studievägledare är utbildade för att hjälpa eleverna att planera sin akademiska framtid och kan ge ovärderligt stöd och råd. Det är lätt att kontakta en studievägledare – de flesta kommuner har studievägledningstjänster för vuxenutbildning, och större kommuner har även studievägledningscenter. Du kan också hitta vägledningstjänster vid universitet och högskolor eller genom statliga organ som t.ex. ditt lokala karriärkontor. Tveka inte att söka hjälp – en studievägledare kan göra hela skillnaden när det gäller att få dina utbildningsplaner på rätt spår.